logof.png

23ο χλμ. Αιγίου - Καλαβρύτων               Άγιος Παντελεήμονας
Τ.Κ.: 25100 Αίγιο
ΤΗΛ.: 211 7054226, (+30) 26910 98140,
           6972 013270
E-mail: info@achaikochorio.gr

no content available
topleft.png

camp.png
              

Παραδοσιακοί Ξενώνες Αχαϊκό Χωριό | Ξενώνες Καλάβρυτα


ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ "ΑΧΑΪΚΟ ΧΩΡΙΟ"       αξιοθέατα

Αλπικός Τρίτωνας:

Ο Αλπικός Τρίτωνας που μοιάζει με μικρό δράκο, είναι ένα αμφίβιο με μήκος 8 - 12 εκ. με γκρίζα - καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Είναι ένα από τα τρία είδη τριτώνων της Ελλάδας. Ζει σε λίμνες αλλά και σε νερόλακκους χωρίς πολλή βλάστηση στην υψηλή ορεινή ζώνη. Απαντάται πάντα μέσα στο νερό ή σε υγρές θέσεις κοντά σε αυτό. Τρέφεται με διάφορα υδρόβια ασπόνδυλα. Ξεχειμωνιάζει μέσα στο νερό ή κρυμμένος κάτω από πέτρες, ρίζες κλπ.

Ο αλπικός τρίτωνας είναι και ένα από τα είδη άγριας ζωής που προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και με τα οποία ασχολείται και η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Λίγες τοποθεσίες που ζει ο Αλπικός Τρίτωνας είναι η Δρακολίμνη Πίνδου και η Δρακολίμνη Σμόλικα καθώς και η μικρη ορεινή λίμνη Ρακίτα στο ομώνυμο οροπέδιο του Νομού Αχαΐας.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων:                                     Οδοντωτός σιδηρόδρομος:     

http://www.meteo.gr/skiCenter.asp?skiCenter_id=2                    http://www.kmt.gr/

     

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ,ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Παναγία Πλατανιώτισσα:Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.Ο ναός γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

  

Αρχαίοι Λουσοί:  Κοντά στο χωριό Λουσικό Καλαβρύτων, έχουν ανασκαφεί ο Ναός της Αρτέμιδος Ημερησίας, κτίσμα του 3ου π.Χ. αιώνα, η αγορά της πόλης και αρκετές ιδιωτικές οικίες.

Μουσείο ολοκαυτώματος και τόπος θυσίας:http://www.ekalavrita.gr/GR/mouseio.html

    

Μονή Αγίας Λαύραςhttp://kalavrita.ws.gr/Kalavrita_Agia_Lavra.asp

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων. Η Μονή άρχίσε να οικοδομείται το 961. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στη Μονή φυλάσεται το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΦΥΣΗΣ

Σπήλαιο λιμνών:http://kalavrita.ws.gr/Kalavrita_Castria_Caves.asp          

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου, επί του δρόμου Πατρών-Καλαβρύτων-Κλειτορίας-Τριπόλεως & απέχει μόλις 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων.

Ένα σπάνιο δημιούργημα φύσης όπου εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές & τους παράξενους σχηματισμούς του, έχει κάτι που το καθιστά μοναδικό στο είδος του στον κόσμο... τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που εκτείνονται σε τρεις ορόφους.

Πρόκειται για παλαιά κοίτη υπογείου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρων.
Όταν τα χιόνια λιώνουν το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του ποταμού ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες & φράγματα ύψους έως και 4 μέτρα.

Το υπόλοιπο Σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε δεκατρείς λίμνες & το αξιοποιημένο μήκος του Σπηλαίου, το οποίο προσφέρεται για επίσκεψη είναι 500μέτρα. Ο επισκέπτης εισέρχεται μέσα στο Σπήλαιο από μία τεχνητή σήραγγα που καταλήγει στον δεύτερο όροφο.

.           

Φαράγγι Βουραϊκού:http://kalavrita.ws.gr/Kalavrita_Vouraikos.asp

                      

Ύδατα Στυγός:Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα νερά της Στύγας φρουρούσαν τον Άδη & τρομοκρατούσαν θεούς και θνητούς, αφού όλοι οι θεοί ορκίζονταν εκεί... ήταν ο πιο ιερός όρκος των θεών και στα νερά της οι θεοί έκαναν την ποινή τους. Έλεγαν πως δεν θα υπάρξει κανένα όν ζωντανό εάν έπινε από το νερό αυτό. Εκεί καταπιάστηκαν ο Ησίοδος, ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος.Μάλιστα ο άτρωτος Αχιλλέας μόλις γεννήθηκε τον βούτηξε η μητέρα του Θέτιδα στα ύδατα της Στύγας για να τον κάνει αθάνατο.Η "Αχίλλειος Πτέρνα" όμως δεν βράχηκε από τα ύδατα κι έτσι η ευκαιρία που βρήκε ο Πάρις να τον σκοτώσει αργότερα στον κάμπο της Τροίας με το βέλος του ήταν και το τέλος του Αχιλλέα.